Radio Purger

26.07.2008., subota

Mamić i BBB

Tomislav Pacak, zapravo bezimeni konformist koji piše za Sportnet, napisao je članak u kojem pogađa u bit Hrgovićevog transfera, i zapravo je i mene natjerao da malo promislim o tome i pogledam stvari drugim očima. Ali, u istom tekstu kaže, citiram,
Ono što je sigurno da BBB žele jest odlazak Zdravka Mamića. Ostatak HNL-a bi to popratio pljeskom jer bi se riješili čovjeka koji je Dinamo učinio toliko nadmoćnim, a što bi time dobili BBB? To je jedna potpuno druga tema s upitnikom na završetku.


Pacak pravda Mamića i promovira ideju da je Mamić zaslužan za jak Dinamo. Pretpostavka je kriva, i sugerira da Dinamo bez Mamića ne postoji i / ili ne može biti jak. Dinamo je postojao i prije Mamića, postojat će i poslije Mamića, a osim toga je i postigao najveće uspjehe dok Mamić nije bio u klubu. S Mamićem je igrao ligu za bedaka. S Mamićem se klub i promijenio od ponosa Zagreba do kluba koji je dućan, kupi jeftino - prodaj skupo - isisaj lovu - gradi neboder, i kluba u kojem je omladinska škola potpuno korumpirana. I do kluba kojeg "izvršni dopredsjednik" sramoti gdje stigne.

Mamić je mafijaš. Kao i kolega mu Bandić, koji naručuje / tolerira premlaćivanja i organizirao je onu pljačku koju je počinio zaposlenik Sokol Marića, da bi im prije ili kasnije oduzeo tržište i promovirao zaštitarsku agenciju koja posluje pod okriljem Zagrebačkog holdinga. Mamić je, recimo, ošamario šefa riječke POA-e, i izvukao se. Mamić je i vrijeđao novinare, tukao se za građevinsku dozvolu, nije platio porez na transfere igrača, trgao je Dinamovu majicu na Plesu, na istom mjestu nazvao BBB-e dušmanima Hrvatske, i općenito je poremećen čovjek s opasnim kompleksom veličine. "Dinamo, to sam ja", tako misli Mamić, a i konformisti poput Packa to prihvaćaju.

Mamić sramoti Dinamo puno više od navijača, prema tome, svaka Mamićeva izjava kako navijači sramote klub je licemjerna. Svjetski mediji (španjolska Marca) su prenijeli najnoviji ispad njegove bolesti (zabranjivanje dolaska na stadion), što znači da je vijest dovoljno skandalozna da se pojavljuje i van granica Hrvatske. Nije Mamića naljutilo onih 36 baklji. I neka su ih bacali. Naljutilo ga je skandiranje protiv Hrgovića, protiv njega, protiv HNS-a, a mislim i protiv HDZ-a makar od kiše nisam dobro čuo.

Na dan utakmice se odlomio komad zapadne tribine (za koju se zna da se svakog trenutka može urušiti) i pao na auto jedne zaposlenice kluba. Srećom, nije bila u njemu. Zbog mafijaša Bandića je netko mogao poginuti, a odavno je obećao završiti stadion i rekao da mu čak možemo pljunuti u lice ako stadion ne bude gotov do tog roka, mislim da je spominjao 2006. godinu, ne znam, uglavnom - rok je odavno prošao. Bandić je zato prodao plastične stolce (svi su mijenjani) po duplo većoj cijeni od nabavne. Izgradio je sjevernu tribinu koja je za poslovne potrebe potpuno beskorisna (makar ima predviđena mjesta za poslovne prostore) jer idioti nisu stavili zaštitu od vlage. Sad je kasno, makar se propadanje samog betona može zaštititi kristalima. Ako i to ne naprave, u roku od nekoliko godina će i ova tribina početi propadati.

Mamić godinama laže da "nema prodaje", a ima uvijek istu taktiku. Rasproda one igrače koji se izdignu iznad Dinamovog prosjeka (taj prosjek mu je cilj) i pokupuje jeftine talente, prvo iz Hrvatske (nije uspjelo), a sada iz Južne Amerike. Nakon toga, sili trenera da te talente (Sammir) stavlja u igru da bi se što prije prilagodili, da bi im porasla cijena, i da bi se što prije prodali. U isto vrijeme pušta fenomenalnog desnog bočnog Buljata bez odštete u Hajduk, u potezu kojeg je orkestrirala vladajuća stranka na čelu sa Sanaderom. Nešto prije toga popljuje i otpusti idola navijača, Georga Kocha. Zatim dovede Hajdučko srce.

Naravno, igrače poput Eduarda, Ćorluke i Modrića se i ne može predugo zadržati, i istina je ono što Mamićev brat također govori da igrači od 5 milijuna eura ne žele doći u Dinamo. Ali, činjenica je da je Mamiću cilj uvijek imati Dinamo taman toliko jak da pobijedi Hajduka i osvoji prvenstvo i da se možda bori za prezimljavanje u Europi. I isisati višak novca. To je jedini cilj kupoprodajnog izloga koji je Dinamo postao. Višak novca je završio u neboderu. Kaže, Dinamo je osuđen na prodaju, nema se love. Nije istina. Slaven Belupo ima daleko manje novca, a u svakom trenutku ima natjecateljski jaku ekipu. Da se razumijemo, "natjecateljska ekipa" je ona koja ima iskusne igrače koji dugo igraju zajedno. Na svoje oči sam u Koprivnici vidio kako natjecateljska ekipa pobjeđuje trgovačku 5:2. Dinamo ne može imati iskusne igrače, jer se oni ne mogu prodati. Lova je u mladim talentima.

Dakle, cilj svih ovih lešinara u i oko Dinama (Mamić, Bandić) je da Dinamo bude skoro na izdisaju ali da osvaja prvenstvo, i da tijekom jedne sezone što više zarade od Dinama. Bilo na plastičnim stolcima, izvođačima radova na sjevernoj tribini, transferima igrača ili omladinskoj školi. Dinamo je specifičan, uložiš jednu kunu, a izvadiš tri, bez poreza i bez kontrole.

Mamić zove Pokrivača da se vrati, nije mu jasno kako "takav čovjek ne prepoznaje ono što se gradi u Dinamu". Pa nije dečko lud da se vrati u ovo bolesno ludilo koje je Mamić napravio. Osim toga, upravo ga je Mamić prodao, samo da zaradi još malo, još malo, još malo...da ne misli na to da je godinama (po vlastitom priznanju) bio impotentan. Sad ima najvećeg i najtvrđeg u gradu, Dinamo mu služi kao...da ne kažem što.

Mamić je postavio pitanje "je li ovo ponašanje navijača protiv Linfelda onakvo kakvo želimo?". Da, Mamiću, to je točno ono što ja želim. Navijače koji imaju glas. Godinama su nam ga pokušali uzeti, a ako ni Krivousti nije uspio, nećeš ni ti. Također želim navijače koji nisu pod represijom vodstva Udruge, nego slobodne navijače koji izražavaju svoje mišljenje. Makar ih javnost smatra ološom i smećem, navijači su samo temperamentni klinci, isti oni koji su se pobunili protiv ministra Primorca i srednjoškolske mature. Mladost koja pobjeđuje učmale ostarjele foteljaše, građani koji pobjeđuju snobove. Druga vrsta navijača su oni neonacistički bolesnici koji žele voditi navijače na isti način kako Mamić vodi Dinamo, imati vlast i biti na poziciji na kojoj ti nitko ne smije ništa reći. Takvi su i savijali leđa pred Mamićem zbog onih klupskih prostorija ili besplatnih karata za gostovanja. Ne BBB u cjelini, nego vodstvo Udruge koje je preko Mamića dobilo legitimnu vlast nad ostalim navijačima.

Kako je Mamić dobio legitimnu vlast? Nema je. Prvo je prodavao stiropor na stadionu, zatim otišao u manji klub (mislim da je bila Segesta), stvarao veze, a kad se pojavila prilika Zajeca je doslovno istjerao iz kluba i nasilnički se ustoličio u Dinamu. Bez ikakvog legitimiteta. Zato i ima samo imaginarnu funkciju, ne zbog toga što je skroman, nego zato jer pravu funkciju ni ne može imati. Ovo je pravi Divlji Zapad, pitam se bi li bilo dobro da ja kao čovjek od 195 cm i 97 kg potjeram Mamića po tim istim stepenicama i zasjednem u klub...to je očito način na koji se to radi. Na Mamićevu sreću, to nije moj način. Zasad.

Skandal s odlukom o odigravanju utakmice protiv Rijeke bez gledatelja na tribinama je...možda i kap koja je prelila čašu. Nadam se da će sve ovo eskalirati. Čak se i Božo Sušec našalio "a hoće li pustiti igrače da uđu na stadion?", aludirajući na jasnu činjenicu da se Mamić stavio u poziciju da odlučuje tko smije, a tko ne smije na stadion.

Kao impotentan čovjek, kukavica, Mamić je savinuo kičmu i ipak "našao tiskaru koja će tiskati karte". Nadam se da nitko neće doći u nedjelju. Znam da ja neću. Pa neka si ide u neki klub iz šeste lige i tamo neka odlučuje tko smije doći gledati utakmicu. Jebeni luđak i lešinar, trebamo ga napokon potjerati iz kluba jer sebi uzima sve, a iza sebe ostavlja propast. Potjerao je i Kužea, jednog od rijetkih trenera koji je bio omiljen na tribinama, i trenera koji je vodio u Londonu protiv Arsenala dok Mamićev brat nije kao libero napravio dvije greške koje su dovele do 2 gola. Potjerao je i Ivankovića pa ga nekako uspio vratiti. Soldo je gospodski dao otkaz bez obrazloženja, ali jasno je da je razlog Mamić. S njim može raditi samo konformist i flegmatik poput Ivankovića. Ivanković je Mamićeva kuja, u onom smislu kao kad crnci u zatvoru imaju zatvorenika koji je bitch. Jer jedini vjeruje u Sammira. Bar tako kaže, bar ga stavlja u ekipu, pitanje je što zapravo misli o njemu iza svoje profesorske maske.

Može li se itko čuditi što su navijači revoltirani i što raspoloženje doseže točku usijanja? Jesu li za to krivi navijači, ili onaj koji ih godinama maltetira?

Nadam se da nitko neće doći u nedjelju protiv Rijeke, i nadam se da će sukobi eskalirati protiv Domžala. Nije klub osramoćen zbog navijača, nego zbog Mamića. Francuzi su takav narod da prosvjeduju kad god treba, izlaze na ulice, i dobiju ono što žele. Hrvati? "Nemam za kruh, pa dobro". "Nigdar ni bilo da ni nekak bilo". "Dvostruko oporezuju benzin...pa dobro". Sve je ok. Samo ne talasaj. Sramota je pokazati da nisi zadovoljan. Navijači su jedini koji u ovoj državi imaju glas, i taj glas će srušiti jednog od najvećih mafijaša u državi, a možda i ovog drugog, Bandića. Možda i ovog trećeg, Markovića. Možda i ovog četvrtog, Sanadera. Ako za to treba baciti i 536 baklji na teren, neka. Baklje se lako ugase u kanti vode. Ali vi, javnost, nemojte osuđivati navijače samo zato jer ih se bojite i zato jer se dečki bore za svoju slobodu. Da u srcu znaju da ne žive u nečijim okovima. Nekim ljudima je to važnije od svega i ja ih zbog toga cijenim kao svoje sugrađane. Oni roboti koji idu na posao i s posla bez da razmisle o ičemu i bez da stvaraju bilo kakvu razliku - ti mi ne trebaju. Njihov glas se nikad neće čuti.

<< Arhiva >>