Radio Purger

18.07.2008., petak

Nevidljivi most

Gledam i ne vjerujem. Kalmeta se šeće sa svojom svitom, gleda u more i govori "most dobro napreduje". I gledaju oni u more, a ovi klimoglavci iza njega si misle "da, da...u pravu je". U moru nema ničeg. Dva-tri kamiona na obali, voze se ukrug, možda pokoji bager malo zaruži. Ali, mosta nema niti se gradi. "Dobro napreduje". Ovo je najsmješnija HDZ-ovska priča, čak i smješnija od one kad se cijeli državni vrh skupio da položi kamen temeljac za taj isti most, a kad su ga položili i poslikali se, ostavili su kamen i otišli. Sad su se vratili na mjesto zločina. Za koju godinu će i svečano otvoriti taj isti most, makar će i dalje biti - nevidljiv.

Da ne zaboravim, prije nekoliko mjeseci su taj most proglasili najdužim na svijetu. Zapravo, drugim najdužim na svijetu, jer su tamo neki Japanci, gamad, napravili duži. Ali dobro, bar imamo drugi najduži most na svijetu, koji je osim toga i poseban jer je - nevidljiv. A Japanski se vidi i nije fora. Takav most, vidljiv, može sagraditi svatko.

Šalu na stranu, most je bio predizborni trik kojim se dobilo jako puno mandata, zbog izbornog zakona. Onaj tko dominantno pobijedi u nekoj izbornoj jedinici osvaja veliki broj mandata, a mnogi protivnici u toj jedinici ne prelaze izborni prag. Tako 50.000 glasova koncentriranih u jednoj izbornoj jedinici može značiti velik broj mandata, a tih istih 50.000 glasova bi na državnoj razini donijelo možda jedan mandat. Ako i toliko. Kao u tenisu, može pobijediti i onaj koji osvoji manje bodova u meču, ako gubi gemove s 0-40, a osvaja ih s 40-30. Izborni zakon je takav. Zato i ovaj populistički potez na području Dalmacije. Isplatilo se, a cijena je - jedan kamen.

Gledao sam ja dokumentarce na National Geographicu. Gradili su mostove, također su prvo gradili onaj dio koji je ispod razine mora (logično!), ali su imali toliko mašinerije da se sve prašilo od aktivnosti. I na moru i na kopnu. Gradili su i nebodere na pješčanom tlu Dubaija pa je također bilo jasno da se nešto radi - makar su početni radovi bili ispod razine tla. Pelješki most očito grade nevidljivi ljudi, nevidljivom mašinerijom, nisu ni uzburkali ono more koje je ministar tako zadovoljno gledao i zaključio da most "dobro napreduje". Kako imaju nevidljive glasače, i glasače koji glasaju za njih od ispod razine tla, tako imaju i nevidljive radnike koji rade ispod razine mora.

Zanimljivo je da će se most vidjeti tek nakon, hm, otprilike 3 godine. Toliko je još preostalo HDZ-ovom mandatu na čelu države. U prijevodu, to znači da se iduće 3 godine neće vidjeti ništa. I onda će HDZ opet potegnuti neki trik, koji će vjerojatno reći da će se most vidjeti odmah čim završe izbori. Evo, samo što nije, a ako glasate za nekog drugog, onda neće. Ne igrajte se sa svojom sudbinom, glasajte za nas!

Kad bismo se samo usudili radnje oko ovog mosta prenijeti na HDZ-ovo upravljanje državom, uhvatila bi nas panika. Čak si ni ja ne mogu dozvoliti da pomislim da tako obavljaju sve državne poslove za koje su ih građani izabrali. Ali...najvjerojatnije tako rade sve. Osim, naravno, onih dijelova u kojima osobno financijski profitiraju. To je obična banda koja se popela na najveći mogući položaj u državi, i koja radi budale od nas. Ovaj nevidljivi most može služiti kao ogledni primjer HDZ-ove politike.

Dobro se zagledajte u sliku priloženu uz ovaj članak. Molim da mi odmah javite ako spazite ronioca, čamac ili kakav stroj...

<< Arhiva >>